Verkstad

Om Verkstaden

Verkstadstjänsterna på Jonas Näslund AB präglas av noggrannhet och kvalité i kombination med lyhördhet och servicekänsla i ett nära samarbete med kunderna.

Hos oss hittar du Sveriges största reparationsavdelning för träblåsinstrument. Med vår mångåriga erfarenhet kan vi erbjuda dig en förstklassig service. Våra instrument-teknikers uppgifter spänner från helrenoveringar förbi småjusteringar till tillverkning av helt nya delar.

Våra tekniker ansvarar också för att varje nytt instrument som lämnar vår butik är genomgången och provspelat.

Dries van den Poel

Dries van den Poel

”Klarinettreparationer som talar för sig själva.” /Hermann Stefansson Soloklarinettist Kungliga Filharmonikerna Stockholm

André Hernández

Andre

Andre Min far är oboist och träblåsreparatör och jag har tillbringat hela min uppväxt i hans verkstad. Mitt första uppdrag som 13 åring var att göra korkfogar på klarinett, som betalning fick jag samlarbilder med basketspelare.

Jonas Näslund

Jonas Näslund

Jonas Näslund började som lärling i mitten av 70-talet och har sedan dess särskådat, plockat isär och testat det mesta som går att hitta inom träblåsvärlden.


Boka service

Diagnos

Diagnos av instrument

För att kunna lämna en diagnos av ditt instrument behöver vi ha fysiskt tillgång till ditt instrument. Oftast sker den tillsammans med kunden vid ett besök i verkstaden alternativt skickas instrumentet till oss och ringer vi upp kunden för att berätta om instrumentets skick och om eventuella förslag på åtgärder samt en bedömning av reparationskostnaden.

För att vara säker på att kunna få en instrumentdiagnos råder vi er att boka en tid genom att ringa 08-411 29 29 eller skicka epost till verkstad@jonasnaslundab.se

Service

Service

Ett välunderhållet instrument är mycket roligare att spela på!

Att spela på ett dåligt underhållet instrument kan orsaka slitage som medför stora reparationskostnader. Det kan även ha konsekvenser för musikern, framförallt genom att tekniken försämras genom att man kompenserar för instrumentets brister men även genom att ett dåligt underhållet instrument kan leda till skador genom överansträngning. Av samma skäl ska ett instrument till en nybörjare vara i toppskick!

För att hålla sitt musikinstrument i bästa skick ska man vid varje misstanke om fel rådfråga sin reparatör eller minst en gång om året lämna in det på underhåll.

Helt nya instrument behöver justeras efter att de har lämnat fabriken och när man har spelat på de ett tag. Ibland behöver instrumentet anpassas efter musikerns behov. Därför ingår alltid en kostnadsfri servicegaranti under ett år efter köpet av ett nytt instrument hos oss.

Reparation

Reparation av instrument

Vi reparerar flöjt, klarinett, oboe, fagott och saxofon. Småjusteringar försöker vi utföra samma dag, helrenoveringar behöver tidsbeställas. Garantiarbeten har förtur.

Hos Jonas Näslund AB finns Sveriges största reparationsavdelning för träblåsinstrument. Med mångårig erfarenhet kan vi erbjuda dig en förstklassig service.

Våra instrument-teknikers uppgifter spänner från helrenoveringar förbi småjusteringar till tillverkning av helt nya delar.

I vår butik är alla musiker. Det betyder att varje instrument som lämnar oss är provspelat och bedömt utifrån reperationen. På grund av hög arbetsbelastning är det alltid kö till helrenoveringar. Var ute i god tid när du bokar. Givetvis är du alltid välkommen in vid akuta besvär. Vi försöker alltid hjälpa dig så snabbt som möjligt. Garantireparationer har dock alltid förtur.

Vi har både originalputor och putor från andra tillverkare, du väljer själv vad du vill ha men vi ger dig gärna råd och rekommendationer. För klarinett finns t ex putor av kork, plast och filt. Filtputornas tätyta är av fiskskinn (guldslagarhinna), skinn eller GoreTex. Oftast är skruvar och axlar intakta, men måste de bytas har vi delarna.

Spricklagningar är vår specialitet! För det mesta räcker det att limma en spricka. Om inte det hjälper har vi en annan lösning. 1988 kom vi på en metod att gjuta på en ring som håller ihop stocken. Trasiga eller slitna fogar går att rätta till med liknande metod.

Kostnaden beräknas på hur lång tid det tar att utföra reparationen. Vi kan ge en kostnadsbedömning efter att vi har undersökt instrumentet och ibland kan vi göra upp om ett kostnadstak med kunden om vi bedömmer att resultatet blir acceptabel.

Vardering

Värdering

Instrumentets värde är ofta till största delen beroende på skicket därför bör du låta göra värderingen av ditt instrument av en erfaren reparatör.

En helrenovering ökar värdet väsentligt men ibland överstiger renoveringskostnaden instrumentets värde. Tyvärr händer det att vi får meddela ägaren till ett så kallat “nyrenoverat instrument” att renoveringen har minskat värdet pga att den har utförts av en okunnig reparatör. Ofta kan vi rätta till felen men kostnaden blir oftast högre än priset för den urspungliga renoveringen och ibland har instrumentet tyvärr blivit förstörd bortom reparation.

Däremot kan en, vid första anblick, fatal fallskada ofta repareras av en skicklig reparatör!

Värderingar som t ex leder till försäljning på kommission eller köp av ett nytt instrument är kostnadsfria. Andra värderingar som t ex i ett försäkringsärende kostar 300 kr per instrument.

Försäkringsbolag anlitar ofta våra tekniker vid värderingar av skador eller stöld av träblåsinstrument.

Boka Service